Tuesday, 29 January 2013

-Do not judge book by its cover-


DON’T THINK THE PERSON WHO HAD DONE WRONG IS BAD PERSON.

I know that i’m a naughty girl..
I’m a stubborn girl..
When u’re in love with somebody,
The thing that WRONG become RIGHT,
The BLACK become WHITE,
The FALSE become TRUE,
The SAD become HAPPY,
And all things are wonderful and nice...
But,it just like you are blind with fate LOVE..

-JUST FOR INTRODUCTION-

IT BEGIN:
“Saya nasihatkan awak focus pada pelajaran dan jangan bercouple dengan dia.
Ramai senior awak yang couple,diaorang tak dapat pergi jauh..”-cikgu kata.
“weyh,xyah lah caya n couple ngan dia..dia playboy la..dah la xhensem..”-kawan kata.
“fokos kat study dulu..jangan nak cinta2..jangan rapat sangat ngan budak tu..
ibu xsuka..”-ibu cakap.

Semuanya umpama masuk telinga kanan keluar telinga kiri..
Mimi(bukan nama sebenar),tidak menghiraukan nasihat pelbagai pihak untuk tidak berkawan rapat dengan Jalal(bukan nama sebenar)...
Bagi diri nya,semuanya salah kerana tidak ada sesiapa yang boleh meramal masa depan...
Banyak juga masa mereka habiskan bersama..
Di kafe..
Semasa persatuan..
Di kelas..
Dan lain-lain..
Masa terus berlalu..
Mimi terpaksa mangikuti PLKN..

Di PLKN,Mimi telah sedar bahawa  couple tu tidak bermanfaat..
Dia putuskan sahaja hubungan dengan Jalal dengan mengatakan bahawa dia sudah ada oang lain..
Harapan Mimi untuk menunjukkan bahawa masih ada couple yang bermula di sekolah akan kekal hingga tamat persekolahan,terhenti begitu sahaja..

Ini kerana CINTA ALLAH  yang telah membuka pintu hati nya lebih mulia dan suci dari segalanya...

Pada zaman sekolah,Jalal terkenal dengan sikap ‘PLAYBOY’nya..
Sikap malas...
Sikap sombong dan berlagak kaya..
Sikap social...
Sikap cakap besar seperti semua tahu..
Sikap gatal...
Sikap kuat marah,
Dan itu ini..

Namun,Mimi  percaya yang dia mampu mengubah perangai Jalal..
Mimi juga percaya yang dia mampu membantu Jalal dalam pelajaran..
Namun,sangkaan Mimi meleset sama sekali..
Jalal rupanya menipu Mimi..
Pada masa itu, Mimi terasa sangat ditipu dan malu...
Mimi terasa sangat bersalah..
Bersalah kepada orang disekelilingnya yang tak putus-putus memberi nasihat..

Mimi menyesal..
Menyasal kerana tidak mendengar nasihat..
Menyesal kerana mengedahkan kata-kata orang lain..
Akibatnya,Mimi dipandang serong...
Rakan-rakan seperti tidak mempercayai dirinya...

Walaupun hingga kini,Mimi tidak mampu membuang  pandangan buruk orang lain terhadap dirinya..


Bagi diri m.carrot,kita sepatutnya tidak menilai seseorang berdasarkan masa lampaunya..
Sepatutnya,kita bersahabat dengannya seperti biasa..mungkin dia boleh menjadi sahabat yang lebih baik berbanding rakan kita yang lain...
Kasihan Mimi...

Sparkly Santa Hat Ice Cream