Monday, 18 November 2013

Dissappointed

Now...
This morning..
You are updating your status..
Available to IN RELATIONSHIP..
I'm shocked..
I'm stunted..
I'm dissapointed..
Don't call me anymore..
Last 4 month,
I'm just say NO because i'm want to test you..
If you know..
I like you..
That is the faith..
I'M REJECTED..hihi.
Mungkin la...huhu.

Sunday, 17 November 2013

ini masa nya ke...?

selamat tengah pagi semua...:) tengah pagi??? boleh la..tepat 3.44 a.m.


dalam kesibukan menyiapkan report,tiba-tiba terfikir untuk letak button FOLLOWER kt blog saya..bukan untuk mencari populariti,,hanya untuk menambah kenalan dan memudahkan sesi perkongsian.. sebelum ini,memang terfikir...tapi, tak terdetik untuk menambah button FOLLOW..mungkin ini masanya untuk melakukan perubahan..perubahan dilakukan bukan untuk bermegah,tapi hanya untuk melakukan ajakan pradigma..:) it's the time.. yeah!!!!!!!!!!!sesungguhnya,saya insan yang lemah...saya insan yang serba kekurangan..masih memerlukan kawan untuk membantu,mengkritik agar menjadi lebih baik..tq..feel free to follow.. :)

thank you.. special dedicate to tashanatasha *bukan nama sebenar..hihihi


Wednesday, 13 November 2013

cudbary #part 1

HEllO...

if i want to marry somebody, I want somebody know about me..

somebody who care about me..
somebody who willing to see my ugly face...
somebody who willing to see my BIG nose,,
somebody who willing to listen when I cry..
somebody who willing share all moment together..
and the important, who willing to give and buy CHOCOLATE for me.. :)

thank you to my friend who bought this cudbary for me.. :)


Tuesday, 12 November 2013

Sampai bila?

Masih menanti...
Menanti untuk keajaiban berlaku..
Keajaiban yang memberi sebuah harapan..
Sebuah sinar..

Namun,aku sedar...
Dia tidak memahami..
Aku sudah mengagak..
Sudah menduga..
Yang aku sudah terlambat untuk mengaku..
Terlambat untuk memberitahu..

Kuatlah hati..
Kekalkan senyuman..
Walaupun sudah berapa kali hati terluka..
Walau berapa kali hasrat di hentikan..
Sedarlah..
Itu semua ketentuan Allah...
Siapa kita mahu menyangkal..
Maka,sujud dan redha dengan ketentuan-Nya..

#luahan #hati #kuatkan

Thursday, 7 November 2013

bila ditanya.....

bila ditanya tentang laut,
Laut mana yang tidak bergelora...
bila ditanya tentang pokok,

Pokok mana yang tidak bergoyang...
bila ditanya tentang manusia,
manusia mana yang tidak melakukan khilaf...
bila ditanya tentang hati,
Aku hanya mampu kembali KEPADA-NYA,
<<TUHAN YANG ESA>>

petikan dari drama bersiri #KHILAF KELMARIN

Sunday, 27 October 2013

Ikhlaskah senyuman ini?

Bukan semua yang berlaku seperti yang kita rancangkan..
Kadang-kadang,
Itu bukan hak kita..
Siapa kita mahu menafikan semua itu...
Kita hanya mampu senyum walaupun hati sebenarnya menangis..

Kadang-kadang kita rasa kita dah cukup senyum..
Tapi,kadang-kadang senyum itu tidak tampak ikhlasnya..
Maka,terselahla masalah hati ini...

Sampai kadang-kadang,
Kawan2 terkesan dengan wajah kita...

YA ALLAH...
Berilah kekuatan kepada kami..
Agar mampu mengukir senyuman dengan seikhlas hati..
Agar mampu menggembirakan hati orang sekeliling kita..
Mampu memberi kekuatan kepada diri sendiri...

Give up

Saya tidak mahu cakap banyak..just to sau that i'm tired for waiting..i'm give up..

Friday, 18 October 2013

Weird

Feeling weird...don't know why...bosan jgk..bila duduk sorg2..tp,klo duk ramai2 mcm td pn rse wwird jgk..pelik..

Saturday, 12 October 2013

AL-HIDAYAH-PENGUBAT LARA JIWA

salam perantauan... :)

S
A
B
A
R
PASTI ADA
H
I
K
M
A
H

YAKINLAH PADA JANJI ALLAH...
SETIAP KESUSAHAN,PASTI BERAKHIR DENGAN KEGEMBIRAAN..
SETIAP DATANGNYA PAGI,PASTI ADANYA MALAM...
ALLAH TIDAK AKAN MENGUJI HAMBA-NYA,
KECUALI TANPA KEMAMPUAN HAMBA-NYA ITU...

ORANG YANG ALLAH INGIN JADIKANNYA SEBAGAI SEORANG YANG SOLEH,
AKAN DIUJI UNTUK DIANGKAT DARJATNYA...

U
J
I
A
N
merupakan salah satu cara untuk kita kembali mengingati-Nya...
marilah hayati TALK ini...
pasti anda kembali tenang dan bersemangat.. :)
SABAR ATAS SABAR LAGI...
REDHA....

Wednesday, 9 October 2013

LETIH

KRINGGG!!!!!! loceng berbunyi..jam telah menunjukkan pukul 7.00 pagi...hihi..

                   salam subuh semua... hari ni,rasa nk ber puisi plak... ngada kan... who care..be your own self..respect other...enough! :) mari berpunjangga.... ewh. :p

puisi ini,aku reka sebab letih sangat ikut perasaan..lps ni,aku berserah pada-Nya... biarla yang Maha Kuasa menentukan segalanya....

sudah lelah..
sudah sedih...
sudah hambar..
sudah berdarah..
sudah mengalah..
sudah pecah...
sudah kalah...
sudah parah...
hanya satu perkataan :

L
E
T
I
H

langit yang kuharapkan cerah dan indah,
hanyalah mendung dan samar-samar..

senyuman dibibir semakin hambar tika diukir...
kdg2,seperti terpaksa tersenyum dikala hati dilanda hujan renyai...
dia menghilang tanpa khabar...
saat ini juga,
rakan menjauh dariku...
aku rindu bercerita seprti dulu.... 

cc: FAZLEENAHISHAMUDDIN (himpunan puisi) hihihi

Monday, 7 October 2013

JANGAN MEMBERI HARAPAN

salam selasa semua (3s) .. :)

Hari ini,kelas tamat pada jam 11.00pg...
sy nk ke pejabat bendahari..
tiba-tiba, 
ternampakla geng sy ni...
"geng" ke??? *bg ak geng la sb rpt.. xth la bg dyeorg..hihihi
dyeorg ajk ak g  tengok pc fair...
alahai...
cinonet je pameran dye....
kwn ak sorg ni nk cri lptop...
lg sorg ni nk cri earfon...
tp,masin2 xbeli..
mungkin xbanyak pilihan kot..\
pastu,dyeorg g byr yuran.. 
ak plak g claim duit masuk wad mse cuti sidang hari tu..
*alamak..lupa nk share pengalaman ddk wad..
perhaps post lps ni dpt cte..hihihi

then,sedang jln2 bersama, ak tertarik pada ayt kawan ak ni 
tp,dye bukan ckp kat ak la..
dye ckp kat kwn ak lg sorg ni..hihi

now, ak nk bgth opinion ak plak...
ap yg korang fhm dengan ayt MEMBERI HARAPAN.???
 bagi ak,perempuan mmg sng terasa diberi harapan kot..
ak pn,ada jgk rse mcm tu..
tp,yg peliknya,
org yg ak nk beri harapan,xdpt harapan ak...
org yg ak xnk beri hrpn,
dia plak yg sudi beri harapan..
THAT's LUMRAH KEHIDUPAN...

manusia tidak pernah rasa ckup n bersyukur..
kalau dah ada sesuatu,
mesti dia nak mencari yang lebih baik dari itu,,,
bila dia dah dpt yang dia cri,
dia akan mula sedar yg lama lebih baik...

tp,igtlah duhai hati...
hidup ini tidak sentiasa di hadapan...
tidak juga selalu di belakang...
tp, yang pasti,,,
maka, berdoalah...

kepada yang ak ada terberi harapan,
i'm just want to say sorry...
ak ni tak kaya mana nk beri sesuatu kat korang..
xkesahla barang atau kasih sayang..
aku masih mencuba menjadi yang terbaik...

n pada yang ak harapkan...
aku still nk ckp sorry..
sb berharap...
mmg betul org ckp,
berharap tu sakit taw!!!
jd,

let's it happen naturally...
perhaps..:)

dan...
dikesempatan ini,
ak nak share link ni...
best sgt... :)
please enjoy wacthing...
 thanks...

Saturday, 5 October 2013

TIK-TOK, TING-TONG!: interaksi fizik sesi 2013/2014

TIK-TOK, TING-TONG!: interaksi fizik sesi 2013/2014: alhamdulillah.. 5/10/2013: akhirnya,apa yang dirancang.telah berjalan lancar... tahniah kepada semua tenaga penggerak yang telah membant...

interaksi fizik sesi 2013/2014

alhamdulillah..

5/10/2013: akhirnya,apa yang dirancang.telah berjalan lancar... tahniah kepada semua tenaga penggerak yang telah membanting tenaga dan kudrat seawal 7.30 pagi.. kepada junior2, tidak kira sama baya atau lebih muda, terima kasih kerana memberi kerjasama...anda sungguh kreatif... well done!!! semoga ukhwah yang terbina diberkati tanpa dibatasi apa kecuali dengan izin Allah.... yakinlah...ikatan persaudaraan yang terjalin berlandaskan keikhlasan tanpa iri hati dan kesangsian,sentiasa diberkati... kepada @faris hidayat... tahniah.. projek anda telah berjaya... next, dinner interaksi n SENTUH... semoga lebih luas ukhwah yang akan terjalin...

to be continued... :) penat ni...tak larat dah... tahniah PERSATUAN SAINS FIZIK USM

final photoshot..sorry yang duduk belakang sebab mmg xnampak muka..:)

Thursday, 3 October 2013

Hidup ini tak selalu indah,
Tidak juga selalu duka..

Kadang-kadang,dalam hidup ini,
Keputusan perlu dibuat oleh diri sendiri...
Namun,ada juga keputusan yang perlu dibuat oleh org lain,untuk diri kita..

That all..hihihi

Saturday, 28 September 2013

Birthday syiqa!

Selamat hari lahir buat roomate NRIC ku...hihi

Wish you best of luck n maintain your cuteness.. Maintain your heigth even you already 20 years old my dear,, #rasyiqahlee

Tuesday, 24 September 2013

Lunch!

Every day..
Every meal time,
I often to remember you even though i try my best to forget you..

Please told me..
What is our status?
So sad..

WHO IS ME???

YES!!!!! SIAPAKAN AKU DI MATA KAMU??

DULU,SAYA ADA SEORANG KAWAN BAIK...SEMUA SAMA....

PENDAPAT..
MINAT..
INSTANT...
WE SHARE EVERYTHING


.. EXCEPT SOMETHING...

NOWDAYS, SHE IS NOT BESIDE ME...
 SHE FUTHER STUDY, FAR AWAY FROM ME..
I LOST MY SPIRIT...
I MISS TO CRY ON HER SHOULDER..
SHE IS VERY ACTIVE PERSON..
SHE NOT CALL ME ANY MORE..
MAYBE SHE IS BUZY..

BUT MY HOPE IS SHE NOT FORGET OUR SWEET MOMENT... I MISS YOU SHAHIRA AZLAN!!! #UMT #AYG #STRONGGIRL


Tuesday, 23 July 2013

TOLONG MAAFKAN SAYA SAHABAT!

selamat tengah pagi...


saya hanya ingin meluahkan rasa kesal kerana tida dapat berbuka puasa kamu semua...harap,korang tak kecil hati..kita tetap sahabat ye....
sorry...

harap sudi memaafkan.. :(




Saturday, 6 July 2013

WE NOT ONLY WORK AS A TEAM BUT ALSO AS A FAMILY!



SELAMAT MALAM SEMUA... 
hari ni saya nak cerita tentang aktiviti saya hari ini...hari ni,kami adakan aktiviti sukaneka pada sebelah pagi dan bbq pada sebelah malam...aktiviti sukaneka ni ala-ala 'ice-breaking' la..untuk eratkan hubungan antara kami dan memecahkan tembok pemalu antara kami supaya saling mengenali... kami semua ini ialah sekretariat NRIC 2013.... 
dalam kesibukan rakan-rakan lain menikmati cuti sidang, kami yang berhati mulia ini mengikhlaskan hati untuk menjadi sekretariat di bumi USM ini...

terdapat banyak aktiviti yang kami jalankan pada siang ini...antaranya:

1. rekaan maskot- kami perlu reka satu maskot yang bertemakan sustainbility,innovation dan futuristic. kami perlu menggunakan surat khabar yang diberi...masa yang diberikan adalah 8 minit...


2.triple X- kami perlu menyusun belon mengikut koding yang diberikan...kami perlu fikirkan sendiri,apa fungsi koding yang diberikan..kemudian..jika susunan belon kami itu betul,kami dikehendaki benjalan sambil mengepit belon... *pening sangat! hahaha.menguji kekreativan...hahahaha
kepit jangan sampai pecah.he6
3. dark face- kami perlu selitkan straw di bawah hidung dan memuncungkan hidung...straw perlu dibawa hingga ke bahagian botol dan dimasukkan ke dalam botol...

4. longest distance- kami perlu membina satu garisan lurus menggunakan apa-apa yang kami ada dalam masa 5 minit..
cepat! cabut itu ini..he6. panjang lagi!
5. aktiviti muhasabah diri... dikendalikan oleh penasihat kami... En. Min.
ambil lah pengajaran dari aktiviti ini



-muka berebut makanan-
       lupa nak cerita pasal makanan pula kan???hehehehe.kami diberi sarapan pagi roti kaya dan roti sardin..tengah hari, kami diberi nasi goreng....pada malam hari,kami ada bbq..tentang acara bbq ini,sila baca post selepas ini... :)

 sekian,terima kasih....sesungguh diri ini berharap semua berjalan lancar dan ukhwah yang terbina bukan sekadar semasa gerak kerja... :)



Friday, 5 July 2013

terima kasih pak 'AISKRIMGORENG!!'

selamat malam...

hari ini saya nak cerita tentang perisa aiskrim kesukaan saya....

aku minat perasa MINT!
walaupun ada kawan-kawan saya yang tak suka perasa mint,apa saya kesah.....
sebab RAMBUT SAMA HITAM, MINAT LAIN-LAIN...
hahahahahahahaah :)

teringat tentang seorang best friend saya ni...baik sangat orangnya...
saya mahu ini!
dia tinggal secara nomad... *maksudnya pindah-randah la..tetapi,bukan yang tinggal di pedalaman tu...
masa study week untuk final sem 2,saya cakap saja2 je nak makan aiskrim,,,,
tiba-tiba,dia yang si baik hati ni pun cakapla nak perasa apa...
dan saya cakapla mahu perasa mint...

TIBA-TIBA....

"nape nak perasa mint??xsedapla... aku xske mint" dia cakap...
saya balas... "eh,sedap je..ko yang xminat...nakbelanje x ni?"
dia cakap.." iyela..."

THEN,bunyi mesej masuk....trek...trek...
"dayah.......perasa mint habis...."

hampanya saya!!!!!
tapi,saya dapat ini..syukur!!!

then,keesokan harinya,dia mesej lagi...
"nak aiskrim x? perasa mint dah ada..."
saya balas... "malas nak turun amik la...nak kena pakai tudung bagai...tututp aurat..." hahaaha

dia ckp "ala...aku hantar kat bawah blok...nt habis,aku xathu..."

sebab perasa mint punye pasal,aku sanggup turun..aku igt,aiskrim cone...rupanya aiskrim goreng,,,anyway...
thanks sahabat...
tapi,sampai sekarang kempunan aiskrim goreng...




Wednesday, 3 July 2013

SELAMAT BERSUA KEMBALI....

salam buat semua....
tasik di universiti saya.. #tasik aman damai

           

 pagi ini,tangan ini memilih untuk leka menekan keyboard...mata memilih untuk menatap screen laptop...memandangkan fon yang gagal 'berkawan' dengan wi-fi....sabar je la..:)



masih panjang laluan yang harus
ditempuh di universiti ini...
           
           Rasa nya,sudah lama idea penulisan tidak dilakarkan di laman blog ini....memandangkan diri yang kesunyian kerana terpaksa 'bercuti' di universiti sendiri ini kerana mengajurkan sesuatu program,amat bersesuaian lah jika masa dimanfaatkan dengan berblogging...jauh dari membuat perkara lain yang melalaikan... #semoga dijauhkan dari melakukan pembaziran masa.




sudilah kiranya kepada pembaca agar dapat memberi komen supaya dapat diperbaiki kekhilafan semasa  melakar karya di web ini.... :)

SETIAP YANG BERLAKU ADA HIKMAH-NYA..YAKIN DAN BERDOA AGAR SEMUA YANG BERLAKU DAPAT DITEMPUHI DENGAN KESABARAN DAN MENDAPAT REDHA-NYA...


Friday, 31 May 2013

sangat terasa

#TextCutie

Terima kasih bagi sesiapa yang panggil saya gemuk di khalayak ramai..:(

Saturday, 25 May 2013

Terima kasih kawan

Assalamualaikum dan selamat pagi rakan-rakanku...

Tika dini hari,
Kedengaran kicauan burung-burung berterbangan...
Matahari mula menjelma di sebalik gunung hijau..
Angin subuh bertiup segar...
Mata ini terpukau dengan keindahan ciptaan-Mu...
AlhamdulilAllah...syukur ya Allah...

Dalam mencari ketenangan di pagi hari,
Mata ini terpaku pada sebatang bunga ros pemberian rakanku...
Orangnya baik dan begitu prihatin...
Walaupun diri ini tidak dapat menyertai ANNUAL Dinner,
'Dia' dengan murah hati menghadiahkan doorgift dan ros merah padaku...
Mungkin sebab lebih...
Annual dinner tersebut bertemakan 'THE GOLDEN AGE NIGtH'...
Memilih tempat di HOTEL GOERGEToWN CIty,
Dengan bayaran RM50,
Ia merupakan satu pelaburan yang berbaloi..
Ukhwah dapat dirapatkan..,
Perut dapat dikenyangkan...hehehehehe.
Walaupun saya tidak dapat menyertai,sebagai salah seorang penggerak dinner ini,
Diri ini terpanggil untuk mensedekahkan sedikit buah fikiran dan tenaga...
Dari zero,it become something wonderful...
That's calls responsibility to our duty..
Sorry our teamate n senior because can't join the grandest dinner...
But,I can say that I very happy work together with you all...thanks friend n senior...
For all information,dinner ini merupakan acara tahunan pusat pengajian kami..
We are PHYSiCiST student...:)

#physic #is #FUN.

Friday, 3 May 2013

-bash BOOM!!!-

ASSALAMUALAIKUM DAN SALAM SEJAHTERA...

ok...last nigth,i'm feel too bored...then,i ask my friend to accompany me..i have dinner at JULUNG TOMYAM restaurant... #wonder for a few second..-it's RESTAURANT?? hahahaha.nevermind..who care?hehehehehe. then i started share my story and vise versa...'PUTERI ISZ' is my best friend  here...she always accompany me n care about me...she is very polite girl and sensitive girl..thats make it her look CUTE... !

about 3hours,,we create our moment...we share the story that never others know...who expects that we can share  story eventhough my room is quite far from her..thanks you puteri!!!

at 11.30 p.m.   my friend ask me to join celebrates my coursemate birtday party!!!!! SYAFIQ

. he is 23 years old..not available and already taken.. -sory for those interested!- hehehehe. :D many our coursemate join it...especially for those who not went back for PRU-13..! many memory created..we play with flour,,,we were maked up with cake's creame and we take photo together...

i hope it is not the last event that we can join for make our bond stRonger! thanks friend for make my life wonderful!!! :)

#sory...ter'speaking' ...hahahaha.practising for speaking evaluation test...:)


Sunday, 21 April 2013

-QueeNsBay-

Assalamulaikum n selamat pg...

Ting...ting!!! Telefon berbunyi menandakan mesej dari rakan lama semasa dimatrik @muhd ridhwan memberi sms...dia berada dipenang bersama rakan-rakannya..sebagai pelajar uitm yg bru bercuti mid sem,wan dan rakannya telah mengambil keputusan untuk melancong di penang...tujuan dia menghantar khidmat pesanan ringkas adalah untuk berjumpa..namun,saya tidak berani menjanjikan apa2...namun, rakan2 saya yg lain turut ingin ke queensbay untuk membeli-belah...

Jd,saya mengambil keputusan untuk mengikut mereka kaluar membeli belah...hampir setahun di penang,inilah kali pertama saya menjejakkan kaki di queensbay...thanks sahabat-sahabat yabg telah mengukir senyuman dan memberi kenangan suka dan duka bersama...@nurulhasliza@nurulazreen@nurnadrah@nurulizati...n,,thanks wan sebab belanjebsubwey...

Thursday, 7 March 2013

-nikmat tenang-

DENGAN BISMILLAHIRRAHMANNIRRAHIM,catatan hati ini tertulis....


subhanAllah...
hebatnya kekuasaan-Mu...
kadang-kadang Allah memberi lain dari yang kita hendaki...
lain dari apa yang kita ingini...
tapi,ingatlah...
KUN FAYAKUN...
sesungguhnya terjadilah sesuatu dengan izin Allah...

alhamdulillah...
bersyukurlah dengan nikmat-Mu..
jadikanlah diriku seorang hamba yang bersyukur..
hamba yang tawadu'...
hamba yang kuat dan tabah...
terimakasih ya Allah kerana mewajibkan diri ini untuk solat...
dengan solat,diri ini terasa hampir dengan-Mu...
nikmat ketengan bersama Mu lebih indah berbanding bersama manusia..
ALHAMDULIALLAH...

astagfiruAllah hal Azim...
dosanya diri ini mengingati diri-Mu tatkala dilanda musibah...
ampunilah diriku kerana bersangka buruk pada-Mu...
redhailah kehidupanku..
kehidupan orang diseskelilingku..
sama ada yang menyayangi atau yang memusuhi ku...
kerana diri ini percaya bahawa Allah Maha Pengampun....


-hatiiniberasasunyisepitanpaketenangan-

Saturday, 2 March 2013

-winter sonata-

dengan nama Allah yang amat pemurah lagi amat mengasihani....

this is my first favourite song since i am 9 years old.. :)




Saat ku merindukan dirimu
Jiwa meronta kau ku damba
Oh gerhanalah seluruh pancaindera
Membakar seluruh jiwa raga
Hanya kau untukku
Kau tiada dua
Bagaikan siang tiada mentari
Bagai malam tiada cahaya purnama
Tanpamu tiada erti hidup berdua
Ke akhir masa kau ku cinta
Bagaikan syurga tanpa bidadari
Kau ibarat hembusan nafas terakhir
Pulanglah sayang usah kau berpaling
Di sini ku pasrah menanti
Kan rebah di pangkuan bumi
Ku yakini kasih
Restu Illahi
Permaisuri mahligaiku
Hidup mati cinta kita bersama


Ku hilang dalam memori cinta
( korus 1 )
( korus 2 )
Dikau bak salju ditiup bayu
( ulang korus1 & korus2 )
Ku doa kau hadir
( ulang korus1 & korus2 )

atau kalian boleh layari laman web ni untuk dengar....


ENJOY LISTENING AND SINGING... :)

Friday, 1 March 2013

-BUAT AWAK..-

ASSALAMUALAIKUM... :)

Awan sudah mendung..
matahari mula terbenam..
maghrib mula menjelma..
siang kian hilang..

namun,rasa hati tidak hilang bersama-sama matahari...
buat cik NORZI IMRAN,
saya doakan awak bahagia..
saya doakan awak sihat...
saya doakan awak tenang menghadapi kehidupan...

saya tahu sekarang awak bahagia..
tapi,saya harap, awak tidak melupakan kesusahan awak dahulu...
kerana,kesusahan mengajar kita erti sabar dan tabah..
kesusahan mengajar kita untuk terus bersemangat...
untuk terus berfikir secara bijak dan rasional...

berubahlah ke arah yang baik..
rakan yang membawa kepada keburukan,mudah di cari...
tapi,rakan yang membawa kepada kebaikan,jarang-jarang di jumpai..

pada mula-mula kita bertegur sapa...
mula-mula menghulurkan salam perkenalan..
saya berharap agar awak membimbing saya..
dan,saya rasa awak mampu membimbing saya hingga ke hari ini..

TERIMA KASIH YA ALLAH KERANA MENGATURKAN PERKENALAN KAMI..:)

Tuesday, 26 February 2013

-ALBERT EISTEIN-


'albert einstein'..... :)

http://carrotismyfavourite93.blogspot.com/


Albert Einstein was a German-born theoretical physicist who developed the general theory of relativity, one

 of the two pillars of modern physics... 

Born : March 14, 1879,Ulm, in Württemberg, Germany

.DiedApril 18, 1955, Princeton

that all about eistein...

no that i want to share..

i am just quit thinking,why we must learn about Newton's law and Maxwell's law???

if i am not mistaken,albert eistein do a research on relativity..

and he found that transformation law is accurate...

which is no as Newton's and Maxwell Law...

so,why we must study the law that not relevan??

EVERYTHING IS RELATIVE AND NOTHING IS ABSOLUTE..

FOR THOSE WHO HAS FREE TIME,DO RESEACH 'ALBERT EISTEIN QOUTES'

for me,his qoutes are quite smart,interesting and spritual.. :) 

thanks you...



Monday, 25 February 2013

-HOPES-

-DENGAN NAMA ALLAH YANG AMAT PEMURAH LAGI AMAT MENGASIHANI-

SELAMAT PAGI....:)

please start your day with smile ok..
even in your heart is bored,
sad and cry,
please smile....

my heart..
please accompanied me...
in the journey of adventure life..

i hope i cant do without my family aside me right now...
without my best friend rigth now...
i just to try my best..
and pray to Allah...

i wish i get the best result..:)

Friday, 22 February 2013

AL-HIDAYAH TV3


TOPIK : ADAKAH WANITA MUSLIMAH ITU BEBAS???

Pengacara               : Wardina.
Tetamu jemputan  : Ustaz muhd izhar ariff..

Mungkin ramai beranggapan bahawa bebas itu ialah boleh melakukan sesuka hati..
Namun begitu,bebas ialah satu perasaan bebas atau tenang dari kemaksiatan.

Sesungguhnya agama di sisi Allah itu adalah Islam..

Muslimah yang bebas ialah muslimah(wanita yang beragama Islam):

1.mengikut suruhan Allah..mengamalkan rukun islam dan iman.

Muslimah fasiq: wanita islam yang masih melakukan maksiat atau dosa..contohnya:tidak solat

Fasiq:menipu,tak solat,berbohong

Muslim fasiq: tak boleh jadi wali

Al-baqarah,ayat256: tidak ada paksaan dalam agama-merujuk untuk orang bukan islam..tapi,jika dah masuk islam,dah mengucap kalimah shahadah,kita terpaksa untuk ikut syariah(peraturan) islam.

Jika seseorang itu telah mngucap shahadah,dia terpaksa menutup aurat dan paksa solat,apa makna bebas itu?
1.mesti mentaati ibubapa.
2.bebas dari sikap menderhaka kepada suami selagi tidak bertentangan dengan syariat.
3.bebas dari sikap mengumpat(namam)-suka memburuk-burukkan orang lain..
4.bebas dari sifat jahil-jahil dari hukum hakam
5.bebas dari perkara yang syirik-palin biasa wanita buat ialah memakai susuk.
6.bebas daripada segala sifat mazmumah-dengki(dengki dengan kecantikan orang lain sebab kecantikan itu subjektif)

Hikmah menjadi muslimah yang bebas:

  1. Kita perlu buat yang terbaik.kerana in syaa Allah Allah akan membalas kebaikan kita...
Surah Muhamad: barang sesiapa yang membantu ke jalan Allah,in syaa Allah akan membalas dengan sepuluh kebaikan...:)

2.dia akan bebas dari perkara2 yang zina dan buruk(cntoh-rogol).

3.akan disayangi oleh suami.

Akhir kata: kita tak perlu mengikut ideology barat..berbangga la dengan identity sebagai seorang seorang muslimah..

Bersamalah kita mencari hidayah Allah untuk membawa diri ke jalan yang di redhai Allah.

Sunday, 3 February 2013

-haTI iNi-



Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Amat Mengasihani..


Hati ini selalu terdetik...
Benarkah apa yang kita lakukan ini..
Dosakah apa yang kita lakukan ini...
Kadang-kadang,hati ini tergerak untuk melakukan sesuatu..
Benarkah bisikan hati ini ialah langkah terbaik..

Sejauh manakah kesahihan bahawa gerak hati ini adalah benar..
Percayakah kita pada gerak hati..
Benarkah gerak hati ini petunjuk dari Yang Maha Esa..

Bagaimana jika gerak hati itu membawa kepada  kesesatan..
Bagaimana jika gerak hati ini membawa terputusnya tali persaudaraan kita...
Bagaimana jika gerak hati ini selalu bermain di fikiran kita..
Patutkah kita menyesal jika kita tidak mengikut gerak hati...

Anugerah dari Yang Esa..
Hati ini boleh menjadi suci...
Hati ini boleh menjadi gelap..
Namun,sebagai umatnya,,,
Kita harus berusaha menyucikan hati kita...
Tatkala kita merasakan hati kita sesuci kain putih,
Ingatlah bahawa ianya masih belum sesuci dada Nabi Muhammad..
Dadanya dibersihkan sendiri oleh malaikat Jibril..

Jadi,percayalah dengan gerak hati selagi membawa kepada kebenaran..
Jauhkan lah dari gerak hati yang membawa kepada kesesatan dan kejahilan..
In syaa Allah...

Wa Allah hu alam...
Nasihat untuk diri sendiri terutamanya..

#ada yang salah mohon teguran..

Thursday, 31 January 2013

-INSAN BERNAMA MASYITAH-


DENGAN NAMA ALLAH YANG AMAT PEMURAH LAGI AMAT MENGASIHANI..

Control tv ku tekan-tekan untuk mencari channel yang menarik...
Tiba-tiba,mataku tertarik pada rancangan ‘MASyITAH’-TV3..

Ok... cerita ni memaparkan ketabahan seorang insan bergelar isteri dan ibu yang bernama MASYITAH..

Masyitah berkahwin seorang pengarah sebuah syarikat yang bernama HALIM..
HALIM mempunyai seorang ibu tiri  dan seorang adik lelaki tiri..

Hasrat Halim untuk memperisterikan Masyitah tidak dipersetujui oleh ibu tirinya..
Namun, Halim tetap dengan keputusannya... Demi harta,ibu tirinya menerima keputusan Halim.. Halim dikurniakan seorang anak yang bernama FAEZ..

Pada suatu hari,dalam perjalanan mereka untuk bercuti, ibu tirinya menyuruh mereka untuk membatalkan hasrat untuk bercuti..
Halim terpaksa menurut kehendak ibu tirinya itu atas nasihat isterinya..walaupun dia tahu yang Masyitah dan Faez kecewa..

Dengan takdir Allah, mereka terlibat dalam kemalangan..
Faez disahkan cacat kekal..dia tidak boleh bercakap dan tangan kirinya tidak boleh bergerak..

Sejak itu,Halim tidak dapat menerima kecacatan yang berlaku pada Faez.. ibu tirinya juga memaksa untuk mengurung Faez di rumah kerana tidak mahu nama syarikat Halim terjejas kerana mempunyai anak yang kurang upaya..

Masyitah dinaikkan pangkat..
FATIN...inilah rakan tempat dia mengadu dan meluahkan peraasaan selapas Halim tidak lagi bersikap penyayang seperti dulu..
Halim jarang pulang ke rumah..

Apa yang menyentuh hati saya ialah perbualan antara Masyitah dan Fatin..

Masyitah : akak rasa,akak nak  hantar Faez ke sekolah kanak-kanak khas.
Fatin       : Tapi tu semuakan perlukan duit kan akak?(walaupun Halim seorang yang kaya,namun,Fatin tahu      
                yang Halim tidak akan megeluarkan perbelanjaan untuk Faez).
Masyitah : in syaa Allah fatin..akak dah mula buat website dan perniagaan online..(bertapa bijaknya 
                Masyitah mengambil peluang dan mencari sumber pendapatan sendiri demi membahagiakan 
                anaknya).
Fatin        : Abg Halim tak marah? Dia selalu tak balik rumah..?
Masyitah  : Tak tahulah Fatin..
Fatin        : akak kena kuat..nama MASYITAH itu sendiri telah menunjukkan seorang yang cekal dan 
                 tabah..tapi,akak boleh kehilangan abg Halim?
Masyitah  : pada zaman dahulu pun Masyitah diseksa oleh Firaun..Firaun akan mencampakkan suami dan 
                 anaknya ke dalam air panas jika Masyitah masih mengaku Allah sebagai tuhannya.
                 Namun,Masyitah masih mengaku Allah sebagai tuhan yang Maha Esa. Akhirnya,dia kehilangan   
                 suami dan anaknya..apalah sangat akak kehilangan abg Halim jika dibandingkan Masyitah 
                 kehilangan suami dan anaknya malahan kehilangan nyawanya..

Yup..kan cni,saya dapat rasakan bahawa apalah sangat pengorbanan kita pada masa ini jika dibandingkan dengan pengorbanan umat Islam pada masa dahulu menegakkan agama Islam..

Masyitah terus mendidik Faez sehingga Faez pandai menguruskan diri..tambah memilukan hati,Masyitah Berjaya mendidik anaknya sehingga pandai mengaji al-quran..subhanallah..begitu cekalnya dirimu insan yang bernama MASYITAH.

BUAT BAIK BERPADA-PADA,BUAT JAHAT JANGAN SEKALI..

Halim terlibat dalam kemalangan..dia lumpuh sebahagian badan dari pinggang hingga ke bawah...ibu
 tirinya dan adiknya tida mahu menjaga dirinya..namun,Masyitah isteri solehah..dia tetap mahu menjaga suaminya walaupun,dulu, dia dihiraukan..walaupun Halim pernah menyatakan hasrat untuk berkahwin satu  lagi sebelum kemalangan,Masyitah tetap redha..

Hebatnya ketabahan di sebalik nama MASYITAH..

Wednesday, 30 January 2013

-night market-

DENGAN NAMA ALLAH YANG AMAT PEMURAH LAGI AMAT MENGASIHANI...

today is WEDNESDAY...
tonight is night market at Durian Tunggal..

just now...my family and I going to night market..
buying many food is my family hobby...

1      2       3       4      5


2-LANGSAT  


4- KEBAB


perut pun sudah...
mata pun sudah ngantuk..
m.carrot tido dalam kekenyangan..
tak sabar mahu bersua esok hari...
menanti untuk makanan yang lebih menarik... :)

maybe, I should diet tomorrow..
I wonder if I get obes..
just joke and hope.. >

Tuesday, 29 January 2013

-Do not judge book by its cover-


DON’T THINK THE PERSON WHO HAD DONE WRONG IS BAD PERSON.

I know that i’m a naughty girl..
I’m a stubborn girl..
When u’re in love with somebody,
The thing that WRONG become RIGHT,
The BLACK become WHITE,
The FALSE become TRUE,
The SAD become HAPPY,
And all things are wonderful and nice...
But,it just like you are blind with fate LOVE..

-JUST FOR INTRODUCTION-

IT BEGIN:
“Saya nasihatkan awak focus pada pelajaran dan jangan bercouple dengan dia.
Ramai senior awak yang couple,diaorang tak dapat pergi jauh..”-cikgu kata.
“weyh,xyah lah caya n couple ngan dia..dia playboy la..dah la xhensem..”-kawan kata.
“fokos kat study dulu..jangan nak cinta2..jangan rapat sangat ngan budak tu..
ibu xsuka..”-ibu cakap.

Semuanya umpama masuk telinga kanan keluar telinga kiri..
Mimi(bukan nama sebenar),tidak menghiraukan nasihat pelbagai pihak untuk tidak berkawan rapat dengan Jalal(bukan nama sebenar)...
Bagi diri nya,semuanya salah kerana tidak ada sesiapa yang boleh meramal masa depan...
Banyak juga masa mereka habiskan bersama..
Di kafe..
Semasa persatuan..
Di kelas..
Dan lain-lain..
Masa terus berlalu..
Mimi terpaksa mangikuti PLKN..

Di PLKN,Mimi telah sedar bahawa  couple tu tidak bermanfaat..
Dia putuskan sahaja hubungan dengan Jalal dengan mengatakan bahawa dia sudah ada oang lain..
Harapan Mimi untuk menunjukkan bahawa masih ada couple yang bermula di sekolah akan kekal hingga tamat persekolahan,terhenti begitu sahaja..

Ini kerana CINTA ALLAH  yang telah membuka pintu hati nya lebih mulia dan suci dari segalanya...

Pada zaman sekolah,Jalal terkenal dengan sikap ‘PLAYBOY’nya..
Sikap malas...
Sikap sombong dan berlagak kaya..
Sikap social...
Sikap cakap besar seperti semua tahu..
Sikap gatal...
Sikap kuat marah,
Dan itu ini..

Namun,Mimi  percaya yang dia mampu mengubah perangai Jalal..
Mimi juga percaya yang dia mampu membantu Jalal dalam pelajaran..
Namun,sangkaan Mimi meleset sama sekali..
Jalal rupanya menipu Mimi..
Pada masa itu, Mimi terasa sangat ditipu dan malu...
Mimi terasa sangat bersalah..
Bersalah kepada orang disekelilingnya yang tak putus-putus memberi nasihat..

Mimi menyesal..
Menyasal kerana tidak mendengar nasihat..
Menyesal kerana mengedahkan kata-kata orang lain..
Akibatnya,Mimi dipandang serong...
Rakan-rakan seperti tidak mempercayai dirinya...

Walaupun hingga kini,Mimi tidak mampu membuang  pandangan buruk orang lain terhadap dirinya..


Bagi diri m.carrot,kita sepatutnya tidak menilai seseorang berdasarkan masa lampaunya..
Sepatutnya,kita bersahabat dengannya seperti biasa..mungkin dia boleh menjadi sahabat yang lebih baik berbanding rakan kita yang lain...
Kasihan Mimi...

Monday, 28 January 2013

-MELAKA PIRATE PARK_


BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM..

Tuk,tuk,tuk...!
Apabila ada bunyi ketukan pintu belakang,ini menandakan ayah m.arrot dah balik.
Ibu dan m.carrot dah merancang untuk pergi ke masjid memandangkan malam ini ada “maulud orang tua-tua”. Selepas ke masjid,kami nak ke STADIUM HANG JEBAT kerana ada JUALANGAZA  malam ini.

APA ITU JUALAN GAZA?
Bagi pendapat m.carrot,jualan gaza merupakan jualan yang dianjuran oleh individu atau sesebuah organisasi untuk membantu rakyat gaza yang diseksa oleh ZIONIS. Di jualan ini,semua boleh menjual barangan terpakai mereka dan mensedekahkan untung/duit yang mereka terima kepada warga GAZA.

BACK TO MY STORY:
Alkesah,keluarlah m.carrot dan keluarga pada jam 8.30malam... i just wearing a simple orange long sleve t-shirt n black slack. I didn’t have any suitable shirt to waer because i’m just back home for holiday without bring any shirt home.
Sampai di stadium,kami lihat banyak khemah telah dalam kegelapan. My dad tanya pada salah seorang peniaga makanan di situ,

Ayah     : Assalamualaikum...boleh tumpang tanya tak,jualan Gaza kat mana  ye?”
Peniaga: Jualan tu dah habis lah bang..petanag tadi lagi dah habis.. saya pun buka gerai ni malam                sebab ingatkan jualan sampai malam. Rupanya habis awal. Petang tadi ada Aflin Shauki                   datang.
Ayah      : owh, tak pe la macam tu..terima kasih ye.

Kami pun rasa hampa...

Untuk hilangkan rasa ‘SIA-SIA’ datang, kami masuk ke dalam stadium...
ada perlawanan bola antara KTRS vs ATC. #ibu cakap itu perlawanan bola antara kilang-kilang. 

foto perlawanan bola

Jadi, ibu ajak ke ayer keroh..
tapi, ayah tak mahu.

Setelah berbincang,kami ikut sahaja cakap ayah.
Tpi,kami tak tahu ke mana ayah nak bawa kami..

Rupa nya, ayah mahu membawa kami berjalan di Bandar Melaka.

Kami pergi berjalan di sekitar Sungai Melaka.
Kami mahu menaikiRIVER CRUISE, tapi perlu beratur panjang..
jadi, kami bersiar-siar sahaja untuk menikmati suasana malam Bandar bersejarah ini.

-ayah n adik di pintu masuk-

  -ayah n ibu di pesisiran Sg Melaka-


SG. MELAKA dihias dengan tanglong.

Kami juga dapat lihat monorel di sini.. monorel ini dibina untuk orang ramai dapat melihat sekitar  Bandar Melaka melalui pemandangan dari atas. Panjang monorel tu, tidaklah sepanjang LRT atau monoreldi KL.. it’s just about 15 meter.


adik-beradik berlatar belakangkan monorel.




Kami juga dapat merasa untuk menaiki roller coster 6D.  #bukanlah roller coaster betul pun..Cuma imagination n play with our mind. Kanak-kanak: RM5, dan orang dewasa: RM10 selama 10minit. Apabila dah duduk kerusi, kami diminta untuk pakai sit-belt dan memakai spectacle 6D yang diberi...apabila pintu ditutup,bermula episode roller coaster kami.. you can fell it is like you ride a real one..


-6D movie-

Then, kami bergerak MELAKA PIRATE PARK.. di sini, ada banyak permainan yang mencabar minda dan daya ketahanan mental dan fizikal...
Contohnya :
  • FERRIS WHEEL- adult(RM5),child(RM3)
  • BUNGGE- just for >50kg. (Rm5)
  • PIRATE SHIP- adult (RM10).
  • CRAZY BULL-
 -pintu masuk utama-

-potret hiasanbertemakan lanun-


 teruja membali tiket ferris wheel.


gambaran suasana di sini.

-kami teruja menaiki ferris wheel-

m.carrot  dan adik menaiki ferris wheel..dari atas,kita boleh lihat permandangan Bandar Melaka.

 


  -permandangan dari dalam feriis wheel kira-kira 5meter dari bumi-

Perut pun dah mendengdangkan lagu kelaparan...jadi, kami ke KFC 24 JAM untuk makan...kami samPAi di rumah tepat jam 12 tengah malam..kami amat bersyukur kerana di beri peluang dan dikurniakan ibubapa yang great!

Thanks....
Sparkly Santa Hat Ice Cream